STERKSEL - Alle Nederlandse supermarkten storten vanaf volgende week 3 cent per kilo ingekocht varkensvlees in een fonds waaruit varkenshouders worden gecompenseerd voor het verdoofd castreren van biggen.

Directeur Theo Roos van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) heeft dat bekendgemaakt in Sterksel (Noord-Brabant), waar maandag de eerste varkenshouders voor een korte cursus slaagden.

Het CBL kan niet zeggen of de supermarkten de extra kosten doorberekenen aan de klant. Directeur Roos verwacht dat de consument niets aan de prijs merkt, omdat het gaat om nog minder dan een cent per varkenslapje.

Cursus

Vermoedelijk alle 3500 varkenshouders in Nederland gaan tot het eind van het jaar op de korte cursus leren hoe ze biggen verdoofd moeten castreren.

Het is een van de voorwaarden om de apparaten die sinds kort op de markt zijn vergoed te krijgen uit het fonds.

Het fonds blijft ongeveer een half jaar bestaan tot alle kosten (in totaal 3,7 miljoen euro) kunnen worden vergoed.

Voorjaar

De eerste varkenslapjes van verdoofd gecastreerde biggen liggen vermoedelijk in het voorjaar in de winkel.

In de zomer is uitsluitend nog vlees van verdoofd gecastreerde biggen verkrijgbaar, voorspelde land- en tuinbouworganisatie LTO maandag.

Vleesgigant VION maakte maandag bekend vanaf 1 januari 2009 alleen nog vlees van verdoofd gecastreerde biggen te verwerken.

Machines

De twee verschillende machines die op de markt zijn, dienen de biggen een gasmengsel van kooldioxide en zuurstof toe.

De big is korte tijd verdoofd en ontwaakt relatief snel weer. Het apparaat kost ongeveer 1000 euro.

Biggetjes worden gecastreerd om mogelijke stank van het vlees te voorkomen.