DEN HAAG - Het CDA en de VVD willen weten hoe het kan dat Defensie volgend jaar 46,5 miljoen euro minder op de begroting heeft staan dan dit jaar.

Dat zeiden de woordvoerders van de Tweede Kamerfracties maandag. Ook de PvdA wil weten hoe dit zit en wat de gevolgen daarvan zijn voor de krijgsmacht.

Van Middelkoop

Het CDA wil weten hoe dit zich verhoudt tot de opmerkingen van minister Eimert van Middelkoop (Defensie), die eerder zei dat de krijgsmacht er juist op vooruitgaat.

Volgens de VVD probeert Van Middelkoop zich ten onrechte stelselmatig neer te zetten als een minister die niet bezuinigt, terwijl zijn VVD-voorganger dat wel gedaan heeft.

De liberalen vinden dat Van Middelkoop minister Wouter Bos (Financiën) om meer geld moet vragen.

Crisisbeheersingsoperaties

Een groot deel van het verschil tussen de begroting van 2008 en 2009 kan worden verklaard uit een daling van de bijdrage voor crisisbeheersingsoperaties van 34,4 miljoen euro.

Dat komt volgens een woordvoerder van Defensie omdat een aantal Europese missies zoals die in Tsjaad en in Bosnië aflopen.

Bnp

De defensiebegroting bedraagt over 2009 1,29 procent van het bruto nationaal product (bnp). Dit jaar is dat 1,49 procent.

Eerder pleitte het wetenschappelijk instituut van het CDA al voor een stijging naar 2 procent van het bnp. De VVD trekt in haar 'tegenbegroting' voor Defensie volgend jaar 100 miljoen euro extra uit.