AMSTERDAM - Het gratis dagblad DAG houdt op te bestaan. Dit maakten PCM Uitgevers en KPN maandag bekend. PCM zet de online activiteiten van DAG alleen voort.

DAG zal zich verder concentreren op haar digitale kanalen; online, mobiel en narrowcasting.

KPN en PCM blijven wel samenwerken voor de website kpnvandaag.nl.

DAG werd in mei 2007 gelanceerd en werd verspreid in het openbaar vervoer en in de supermarkt. Volgens PCM heeft DAG veel last van concurrentie in het openbaar vervoer.

Adverteerders

"DAG is er niet in geslaagd om in de felle concurrentiestrijd met de andere gratis kranten, voldoende adverteerders aan zich te binden", aldus een woordvoerder van PCM.

"Door deze moeilijke omstandigheden in de markt voor gratis kranten en met onzekere vooruitzichten zien PCM en KPN onvoldoende perspectief om de krant binnen afzienbare tijd winstgevend te maken."

Volkskrant

DAG had een oplage van 380.000 exemplaren en werkte nauw samen met de Volkskrant. De krant heeft vijftig vaste medewerkers in dienst, die maandagochtend zijn geïnformeerd.

Volgens de woordvoerder zijn gedwongen ontslagen niet uit te sluiten. Aangezien de krant digitaal blijft voorbestaan, blijft er werk voor een deel van de redactie.

De laatste papieren editie van DAG verschijnt woensdag 1 oktober.

Restyling

In februari van dit jaar voerde DAG een restyling door om een hoger opgeleide doelgroep aan te boren. De opmaak werd versoberd, waardoor de krant er wat minder druk uitzag. Sindsdien nam DAG ook meer artikelen van de Volkskrant over.

Krantenkenner Piet Bakker, docent op de Hogeschool Utrecht, geeft aan dat al langer duidelijk was dat een gratis krant zou omvallen. Vier gratis kranten in een land als Nederland is wat hem betreft te veel van het goede.

Twee gratis kranten in ons land lijkt hem het beste te doen, maar een krant als De Pers zou naast Sp!ts en Metro zeker bestaansrecht hebben als die krant kan aantonen een specifieke doelgroep aan te spreken.

Kortingen

Kwalitatieve overwegingen hebben volgens hem niet meegespeeld bij het stoppen van DAG. "Het is vooral een economisch verhaal. Vier gratis kranten is een eldorado voor adverteerders, want die kunnen zo grote kortingen afdwingen door partijen tegen elkaar uit te spelen."

"De huidige financiële crisis maakte het er voor DAG niet beter op, want er was nauwelijks perspectief op verbetering. Als het economisch slechter gaat, stoppen bedrijven namelijk het eerste met zaken als sponsoring en advertenties."

"Bovendien nemen ze minder snel nieuwe werknemers aan, dus daalt het aantal personeelsadvertenties eveneens. Juist kranten, betaalde en gratis dagbladen, hebben daar last van."

Verslagenheid

Bij het gratis dagblad DAG heerst grote verslagenheid over het stopzetten van de papieren editie. Dit zegt hoofdredacteur Bob Witman, die sinds het begin de scepter heeft gezwaaid over de redactie.

"Het is een jonge club met een gemiddelde leeftijd van 27 jaar. Het gaat ons aan het hart dat de papieren krant stopt en mensen zijn vrij teleurgesteld dat hun journalistieke product verdwijnt. Iedereen is erg van slag."

Zelf is Witman ook trots op de gratis krant, maar hij begrijpt het besluit van de directie van DAG Media om woensdag met de geldverslindende papieren editie te stoppen.