AMSTERDAM - De bankverzekeraar ING koopt Nederlandse activiteiten van ABN Amro van branchegenoot Fortis. De overname zal naar verwachting binnen twee weken worden afgerond.

Dat meldde maandagochtend een bron dichtbij de onderhandelingen tegenover persbureau Reuters.

Om te voorkomen dat Fortis zou omvallen, besloten de overheden van de Benelux zondagavond Fortis gedeeltelijk te nationaliseren. De Belgisch-Nederlandse onderneming stond onder druk door de dure aankoop van ABN Amro en de kredietcrisis. Beleggers en klanten verloren het vertrouwen in Fortis.

Omstandigheden

ING bevestigde noch ontkende in de markt te zijn voor de overname van ABN Amro-activiteiten. Een woordvoerder van het concern zei dat ING "gegeven de buitengewone omstandigheden" nauwlettend naar de situatie rond Fortis heeft gekeken. Hij zei ook dat ING in een sterke positie zit en blijft kijken naar mogelijkheden.

Beleggers reageerden negatief op een mogelijke overname. Het aandeel ING noteerde rond half tien 9 procent lager op 16 euro.

Het aandeel Fortis opende fors hoger met een plus van 14 procent, maar gaf vervolgens weer terrein prijs. Het aandeel noteerde rond half tien 5 procent hoger op 5,43 euro.

Vakbonden

CNV Dienstenbond en FNV Bondgenoten willen de garantie dat bij de verkoop van ABN Amro Nederland geen gedwongen ontslagen vallen. Dat lieten de twee vakbonden maandag weten.

"De werknemers mogen niet het kind van de rekening worden", zo stelt CNV Dienstenbond in een verklaring. "Het zou onacceptabel zijn als er bij een overname alleen gekeken wordt naar beleggers en spaarders en de werknemersbelangen alleen in het kielzog worden meegenomen", aldus FNV Bondgenoten.

Beide vakbonden willen snel met ABN Amro en eigenaar Fortis in overleg treden.