LONDEN - De Britse overheid nationaliseert de hypotheekbank Bradford & Bingley en verkoopt delen van de bank door aan de Spaanse branchegenoot Santander. Dat heeft de Britse minister van Financiën Alistair Darling maandag bekendgemaakt.

Santander neemt voor 612 miljoen pond (773 miljoen euro) de consumentenbank van B&B over en de kantoren die daarbij horen. Het Spaanse concern is in Groot-Brittannië al eigenaar van de bank Abbey National. De consumentenbank van B&B wordt bij Abbey ondergebracht.

De hypotheekafdeling, het hoofdkantoor en de kredietafdeling van B&B komen in handen van de overheid.

Tegoeden

Darling benadrukte maandag dat voor klanten van B&B het 'business as usual' zal zijn. "Klanten kunnen gewoon bij hun tegoeden en hypotheekhouders moeten gewoon hun betalingen blijven doen".

Het is de tweede bank die dit jaar in Groot-Brittannië wordt genationaliseerd. Eerder kwam Northern Rock al in handen van de overheid nadat de bank in zware problemen kwam door de kredietcrisis. Hypotheekverstrekker HBOS werd overgenomen door branchegenoot Lloyds TSB.

Actie

Volgens Darling bleek dit weekeinde dat er geen oplossing voor B&B kon worden gevonden waarbij de bank in zijn geheel in private handen bleef. "Er moest snel actie worden ondernomen, en dat is wat wij hebben gedaan", aldus de minister.

Het management van het deel van B&B dat in handen komt van de overheid blijft vooralsnog aan. Topman Richard Plym blijft voorlopig in functie.

Na verloop van tijd kijkt de regering hoe het bestuur "op de meest efficiënte manier" kan worden georganiseerd, aldus Darling.