UTRECHT - De rechtbank in Utrecht heeft woensdag de staking bij Aldi in Best verboden. Het personeel mag het werk niet neerleggen in reactie op de schorsing van twee medewerkers, aldus rechter A. Brouwer.

Het conflict ontstond nadat twee medewerkers van het distributiecentrum van Aldi werden geschorst. Zij zouden het hebben opgenomen voor de rest van het personeel, dat klaagt over de slechte omgangsvormen bij Aldi.

Dat leidde dinsdag tot een wilde staking onder de 110 personeelsleden, die aan het eind van de dag op steun van vakbond FNV Bondgenoten kon rekenen. Woensdag zette het personeel de werkonderbreking voort, waarop Aldi naar de rechter stapte.

Loon

Ook andere zaken bleken voor de rechter niet zwaar genoeg te wegen om een staking te rechtvaardigen. Dat waren de wens met een Aldi-topman te mogen spreken en de eis dat FNV-onderhandelaarster M. Sigmund in het vervolg mee mag vergaderen. Het niet inwilligen van het verzoek om het loon van een wilde stakingsdag doorbetaald te krijgen, was volgens hem evenmin een grond voor dit actiemiddel.

Onderhandelaarster Sigmund reageerde teleurgesteld op de uitspraak. "De rechter gaat voorbij aan het onderliggende probleem. Dat is de middeleeuwse werkstijl bij Aldi."

De aanwezige directeur van het supermarktconcern weigerde te reageren via de media.