WASHINGTON - De Amerikaanse regering, de Democraten en de Republikeinen hebben een voorlopig akkoord bereikt over een reddingsplan voor de Amerikaanse economie.

Dat hebben de Amerikaanse minister van Financiën Henry Paulson en leiders van de beide politieke partijen zondagochtend gezegd.

“We zijn tevreden over de vooruitgang die vannacht is bereikt'', zei een woordvoerder van het Witte Huis. “En we waarderen de inspanning van beide partijen om onze financiële markten te stabiliseren en onze economie te beschermen.''

Doorbraak

De onderhandelaars zouden zaterdagavond laat een doorbraak hebben bereikt na een voorstel van de Democrate Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Wat het voorstel behelst is nog niet bekend.

De partijleiders benadrukten dat de overeenkomst nog op papier gezet moet worden en nog niet ondertekend is. Harry Reid, fractievoorzitter van de Democraten in de Senaat, sprak de hoop uit dat later zondag een officiële mededeling zou kunnen worden gedaan.

Bemoeienis

Het voorlopige akkoord komt na dagenlange onderhandelingen over het plan van de Amerikaanse regering om 700 miljard dollar aan publiek geld beschikbaar te stellen om onverhandelbare beleggingen over te nemen van banken en andere financiële instellingen.

De Republikeinse fractie in het Huis van Afgevaardigden had moeite met wat zij zagen als de bemoeienis van de staat met de economie. De Democraten uitten kritiek op het gebrek aan toezicht op de uitvoering van het plan.