BRUSSEL - Het Belgische kabinet komt zondag om 18.00 uur bijeen om het lot van de geplaagde bankverzekeraar Fortis te bespreken. Dat heeft een woordvoerder van de Belgische premier Yves Leterme verklaard tegen persbureau Belga.

In Nederland en België is dit weekend topoverleg gaande over de in problemen geraakte bankverzekeraar Fortis. De Belgische premier Yves Leterme zei op zaterdag tegen zakenkrant De Tijd dat er maandag voorbeurs nieuws bekendgemaakt zal worden.

Fortis wil nog voordat zondagavond de beurzen in Australië en het Verre Oosten opengaan, een oplossing presenteren voor de problemen waarin het bedrijf verkeert. Dat berichtte de Belgische krant De Tijd zondag op zijn website.

Bos

Minister Wouter Bos van Financiën heeft zaterdagavond overlegd gevoerd op het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank in Amsterdam.

Hij trof er directieleden van de centrale bank, vermoedelijk om te praten over de crisis rond Fortis. Rond half een 's nachts vertrok de bewindsman uit het pand aan het Frederiksplein.

Een woordvoerder van De Nederlandsche Bank onthield zich zondagochtend van elk commentaar over de situatie. Ook een zegsman van de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) kon niets zeggen. Woordvoerders van Fortis zijn sinds zaterdagavond niet bereikbaar voor commentaar.

Leterme

In België kwam zaterdag het kernkabinet bijeen om in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de Belgische Nationale Bank en de CBFA te praten over de financiële crisis, zei een woordvoerder van premier Yves Leterme. Eerder op zaterdag verklaarde de regeringsleider al dat hij zich met de zaak bezig zou gaan houden.

"Ik ga van hieruit nog een paar uur vandaag en dan morgen ook goed proberen op de hoogte te blijven van de evolutie van de financieel-economische crisis, ook de belangen van de spaarders, de beleggers, de Belgen verdedigen'', aldus Leterme zaterdag tegen de zender VRT.

'Ingrijpende beslissing'

Volgens de VRT zal zondag in de loop van de dag "een ingrijpende beslissing'' bekendgemaakt worden. De maatregel moet volgens de VRT de rust rond het aandeel Fortis doen terugkeren. "Neen, we hebben niet nog enkele dagen de tijd. Voordat de markten maandag open gaan, moet een oplossing er zijn. We kunnen geen enkel risico lopen'', citeerde de Belgische krant De Standaard bronnen dichtbij de onderhandelingen.

Toekomstscenario

Inmiddels doen verschillende scenario's de rond over de toekomst van Fortis. Het Financieele Dagblad rept op basis van informatie "van ingewijden'' over een eventuele verkoop van ABN Amro Nederland.

Andere mogelijkheden zijn dat Fortis in zijn geheel wordt overgenomen of in delen wordt verkocht. De Standaard zegt te weten dat de Nederlandse bankverzekeraar ING en de Franse bank BNP Paribas nauw bij de lopende onderhandelingen zijn betrokken.

Beurs

Op vrijdag verloor Fortis op de beurs meer dan een vijfde van zijn waarde. Beleggers maken zich zorgen over de financiële gezondheid van de bankverzekeraar. De geplaagde onderneming maakte vrijdag bekend meer activiteiten te verkopen dan eerder was aangekondigd om nieuw kapitaal binnen te halen.

Later die dag werd de tijdelijk topman Herman Verwilst uit zijn functie gezet en vervangen door Filip Dierckx, tot dan de hoogste man bij de bankendivisie van Fortis.

Verkoop

Eind juni liet Fortis weten 8,3 miljard euro op te willen halen. Deels via de uitgifte van waardepapieren, deels via de verkoop van bezittingen en het afstoten van vastgoed. De teller staat inmiddels op ongeveer 3 miljard euro. Omdat de markt voor de uitgifte van aandelen momenteel niet gunstig is, moeten meer bezittingen van de hand gedaan worden.

Fortis is in de problemen gekomen door de dure overname van delen van ABN Amro en de kredietcrisis.