UTRECHT - De belangenorganisatie van thuiszorgbedrijven ActiZ wil dat de Tweede Kamer een parlementair onderzoek instelt naar de nieuwe zorgmarkt. Voorzitter Han Noten heeft daar vrijdag voor gepleit.

De sector heeft volgens Noten met verbijstering gereageerd op de boetes die de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) vrijdag heeft uitgedeeld aan vijf thuiszorgbedrijven. De boetes variëren van zes ton tot vier miljoen euro.

Volgens de NMa hebben de vijf instellingen uit het Gooi en Kennemerland moedwillig de wet overtreden door onderling de markt te verdelen.

In plaats van onderling te concurreren op prijs en kwaliteit hebben ze afspraken gemaakt over verdeling van het werk, aldus de toezichthouder.

Samenwerking

ActiZ stelt dat de bedrijven juist samenwerking met elkaar hebben gezocht in het belang van de cliënten.

Als voorbeeld noemt de organisatie een geval van een zieke mevrouw die thuis woont en regelmatig injecties toegediend moet krijgen.

Kant en klaar

Om te voorkomen dat ze bij drie verschillende organisaties moet aankloppen voor huishoudelijk werk, medische verzorging en persoonlijke verzorging, hebben de bedrijven een aanpak ontwikkeld waarbij de klant de hulp kant en klaar krijgt aangeboden, aldus ActiZ.

Volgens voorzitter Noten heeft de NMa de nieuwe manier van werken van de bedrijven totaal verkeerd begrepen. Het onderzoek van de toezichthouder deed hij af als "broddelwerk''.

Aanvechten

De vijf organisaties verwachten de boetes met succes bij de rechter aan te kunnen vechten.

Noten verwijt het parlement regels te hebben uitgevaardigd die voor de bedrijven in de praktijk niet zijn uit te voeren.

Aan de ene kant moeten bedrijven volgens hem met elkaar samenwerken en zogenoemde ketenzorg aanbieden, aan de andere kant worden ze gedwongen elkaars concurrent te zijn. "Je moet schizofreen zijn om hiermee overweg te kunnen'', zegt Noten.