WASHINGTON - De Republikeinen in de Amerikaanse Senaat zullen niet akkoord gaan met het door de regering voorgestelde reddingsplan voor de financiële sector in zijn huidige vorm.

Dat heeft Richard Shelby, de hoogst geplaatste Republikein in de senaatscommissie voor bankzaken, vrijdag gezegd.

Shelby liet weten er allerminst van overtuigd te zijn dat het 700 miljard dollar kostende plan ervoor kan zorgen dat de kredietcrisis geen slachtoffers meer maakt.

"Ik ben van mening dat de structuur van het plan verkeerd is'', zei hij tegen de nieuwszender CNBC.

Haast

De haast waarmee minister van Financiën Henry Paulson zijn voorstellen door het Congres wil loodsen, zint Shelby evenmin.

"Over vier maanden zijn Bush en Paulson weg, maar zitten wij hieraan vast. We kunnen er dus maar beter voor zorgen dat we het goed doen'', aldus de vooraanstaande senator.

Nieuwe pogingen

Leiders van het Amerikaanse Congres en vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering doen vrijdag nieuwe pogingen het reddingsplan van 700 miljard dollar te redden.

Het uitblijven van een definitief akkoord donderdag leidde vrijdagochtend tot flinke onrust op de Europese en Aziatische beurzen.

Donderdagavond leek er nog een principeovereenkomst te zijn bereikt en was er zicht op een definitief akkoord. Maar Republikeinse leden van het Huis van Afgevaardigden gooiden roet in het eten met de presentatie van een alternatief plan.

McCain

De Democratische afgevaardigde Barney Frank zei donderdagavond te hopen dat de Republikeinen door president George Bush en de Republikeinse presidentskandidaat John McCain vrijdag weer in het gareel zouden worden gedwongen. Maar er was onduidelijkheid over de positie van McCain.

Er circuleerden berichten dat hij juist zijn gewicht achter het alternatieve had gegooid, maar een woordvoerder van zijn campagneteam sprak dit tegen.

Bankactiviteiten

Intussen zorgt het wachten op een definitief akkoord samen met de ondergang van de bank Washington Mutual voor veel onrust op de financiële markten. De bank werd in de nacht van donderdag op vrijdag geannexeerd door de federale toezichthouders. De bankactiviteiten zijn doorverkocht aan branchegenoot JPMorgan voor 1,9 miljard dollar.

Beurzen

De beurzen in Europa gingen vrijdag flink achteruit. Na het middaguur stonden de Amsterdamse AEX-index ruim 3 procent lager en de beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs circa 2 procent in de min. In Amsterdam is bank en verzekeraar Fortis in een vrije val geraakt door zorgen over de liquiditeit van het Belgisch-Nederlandse concern.

Hoewel topman Herman Verwilst vrijdag benadrukte dat de solvabiliteit en liquiditeit van Fortis in orde zijn, gaat het concern meer onderdelen verkopen dan eerder was aangeven.

De Belgische minister van Financiën Didier Reynders riep de financiële markten ten aanzien van Fortis op kalmte te bewaren. Volgens Reynders zouden alle spelers in de financiële markten hun verantwoordelijkheid moeten nemen en geen geruchten verspreiden.

Miljard

De centrale banken van Europa, Groot-Brittannië en Zwitserland zagen zich vrijdag weer genoodzaakt miljarden dollars in de geldmarkt te zetten. De injectie van in totaal bijna 75 miljard dollar moet het gebrek aan dollars op de kredietmarkten opvangen. Het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de Federal Reserve, voorziet andere centrale banken van extra dollars in ruil voor andere valuta.

De Britse bank HSBC, de grootste bank van Europa, kondigde vrijdag aan elfhonderd banen te schrappen bij zijn wereldwijde zakenbank- en handelsactiviteiten als gevolg van de kredietcrisis.