UTRECHT - De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft vijf instellingen voor thuiszorg boetes opgelegd die variëren van ruim 6 ton tot 4 miljoen euro. De organisatie heeft dat vrijdag bekendgemaakt.

De thuiszorginstellingen hebben zich schuldig gemaakt aan kartelvorming, oordeelt de NMa. Ze hebben hun klanten onderling verdeeld, in plaats dat ze via onderlinge concurrentie de cliënten probeerden te winnen. Het gaat om instellingen in het Gooi en Kennemerland.

De Stichting Viva! Zorggroep (voorheen Stichting Thuiszorg IJmond en Stichting Partners in de Zorg) krijgt de hardste klap: de boete bedraagt daar ruim 4 miljoen euro. In het Gooi moet de Stichting Thuiszorg Gooi en Vechtstreek 1,6 miljoen ophoesten.

De Gooise organisaties Vivium en Hilverzorg moeten respectievelijk ruim 8 ton en ruim 6 ton betalen. Zorgbalans in Kennemerland heeft 8 ton opgelegd gekregen.

Boos

De belangenorganisatie ActiZ van thuiszorginstellingen is heel boos over de straffen. Volgens de organisatie zitten thuiszorginstellingen klem tussen twee beleidsdoelen in de politiek.

Aan de ene kant moeten instellingen via ketenzorg met elkaar samenwerken, aan de andere kant worden ze geacht met elkaar te concurreren om de gunst van de klant. Volgens een woordvoerder ontstaat nu een onwerkbare situatie voor de organisaties.

Mild

De NMa zegt nog mild geweest te zijn in de bepaling van de hoogte van de boetes. Op basis van de omzetten van de organisaties, in totaal 187 miljoen, hadden ze veel hoger kunnen uitvallen, zegt het lid van de raad van bestuur, René Jansen.

De toezichthouder is zo mild geweest, zegt hij, omdat de NMa niet wil dat de bedrijven failliet gaan aan de kwestie.

Concurreren

Instellingen voor thuiszorg moeten sinds een aantal jaar met elkaar concurreren op prijs en kwaliteit bij het binnenhalen van contracten voor huishoudelijke zorg.

De overheid hoopt dat de instellingen op die manier zuiniger omspringen met premiegeld, en meer hun best doen om de beste kwaliteit aan de klant te leveren.

Reactie

Het is voor het eerst dat de NMa zo hard optreedt tegen thuiszorgbedrijven. De bestrafte instellingen komen vrijdagmiddag met een gezamenlijke reactie op hun straf. De instelling Zorgbalans heeft alvast aangekondigd bezwaar aan te tekenen tegen de beslissing. In een verklaring zegt de raad van bestuur de gang van zaken en de gevolgde procedure te betreuren.