WASHINGTON - De Amerikaanse centralebankpresident Alan Greenspan is bereid de rente verder te verlagen als economisch herstel in de Verenigde Staten uitblijft. Dit zei hij dinsdag tijdens een langverwacht optreden in het Huis van Afgevaardigden.

Volgens Greenspan kunnen de Amerikaanse centrale banken hun rentebeleid versoepelen als dit "noodzakelijk" blijkt. Ook renteverlagingen om deflatie te voorkomen, sloot 's werelds belangrijkste centralebankier niet uit.

De Amerikaanse rente bevindt zich nu al op het laagste niveau in jaar. Eind vorige maand verlaagden de Amerikaanse centrale banken nog met 0,25 procentpunt tot 1 procent, de dertiende renteverlaging sinds begin 2001 om de economie te stimuleren. Tot dusver is een sterk economisch herstel uitgebleven, al presteert de Amerikaanse economie wel beter dan de Europese en Japanse.

Greenspan zei dinsdag dat het agressieve rentebeleid van de afgelopen jaren ook was bedoeld om een abrupte daling van de prijzen te voorkomen. Deflatie, een situatie waarin het gemiddelde prijspeil in een land daalt, is vooral slecht voor de economie omdat schulden moeilijker kunnen worden terugbetaald door dalende inkomens en winsten.