AMSTERDAM - De Europese Unie heeft besloten tot een algeheel verbod op babyvoeding uit China die ook maar sporen van melk bevat. Het verbod gaat vrijdag in.

Met betrekking tot de import van andere consumptiegoederen uit China heeft de Europese Commissie voorgesteld om deze te testen als ze voor meer dan de vijftien procent uit melkpoeder bestaan.

De maatregelen zijn bedoeld om de Europese bevolking te beschermen tegen het melamine dat in Chinese melkproducten is aangetroffen. Het gaat daarbij om voorzorgsmaatregelen. Tot dusver is in Europa in Chinese voedingswaren geen melamine in schadelijke hoeveelheden gevonden.

Koek

De EU importeert geen zuivel uit China, maar er is zorg ontstaan over levensmiddelen waarin melk of melkpoeder uit China is verwerkt. Het EU-agentschap voor voedselveiligheid in Parma meldde donderdag dat kinderen gevaar kunnen lopen als ze dagelijks grote hoeveelheden snoep of koek eten waarin verontreinigde melk zit.

Woensdag haalde de Britse supermarktketen Tesco de Chinese romige toffees 'White Rabbits' uit de schappen. In Nieuw-Zeeland en Singapore werd diezelfde dag bekendgemaakt dat er in deze snoepjes melamine was aangetroffen.

Inmiddels heeft ook Suriname besloten de White Rabit-toffees uit de schappen te halen. In Nederland is het snoepje ook niet meer verkrijgbaar

Frankrijk

De EU scherpte vorige week al de controle aan op de invoer van Chinese producten waar mogelijk zuivel in is verwerkt. China is verzocht om alleen producten met melk die uitvoerig zijn getest, te exporteren. Frankrijk ging een stapje verder en verbood woensdag de verkoop van alle Chinese producten waarin melk is verwerkt.