ROME- Alitalia wordt mogelijk toch nog gered. Vier Italiaanse vakbonden, waaronder de grootste, zijn donderdag alsnog akkoord gegaan met een hernieuwd aanbod van een groep investeerders.

Vorige week liep het overleg tussen de bonden en het consortium stuk en trokken de geldschieters zich terug. De investeerders wilden ruim drieduizend banen schrappen om het vrijwel failliete bedrijf weer winstgevend te maken. Daarmee gingen de vakbonden niet akkoord.

Volgens Italiaanse media heeft het consortium enkele concessies gedaan, waarop de bonden alsnog hebben toegehapt. De rest van de vakorganisaties heeft tot 15 oktober de tijd om zich ook achter het aanbod te scharen.

Vliegvergunning

Door de nieuwe ontwikkelingen staat de vliegvergunning van Alitalia niet meer direct op de tocht. De luchtvaartautoriteit ENAC dreigde vorige week de licentie in te trekken als Alitalia niet binnen een week met nieuwe geldschieters en een degelijk herstructureringsplan zou komen. Donderdag liet ENAC evenwel weten dat Alitalia voorlopig mag blijven vliegen.

Staatskas

Alitalia lijdt al jaren verlies en werd de laatste tijd op de been gehouden met miljoenen euro's uit de Italiaanse staatskas. De Europese Commissie liet dit voorjaar weten dergelijke staatssteun niet meer te accepteren. Het bedrijf zag de afgelopen maanden bovendien de brandstofrekening hard stijgen, terwijl passagiers wegbleven.

Faillissement

Het bedrijf vroeg eind augustus faillissement aan met als doel een aantal gezonde onderdelen een doorstart te laten maken. Het is tot dusver niet gelukt het daarvoor benodigde kapitaal aan te trekken.

Eerder dit jaar zag Alitalia een overnamepoging door Air France-KLM stranden doordat de vakbonden zich tegen de herstructureringsplannen van de Frans-Nederlandse groep keerden.