LEIDSCHENDAM - Attractiepark de Efteling blijft de favoriete Nederlandse bestemming voor een dagje uit. In 2002 bezochten 3,4 miljoen mensen het park in het Brabantse Kaatsheuvel. Een jaar eerder waren het er ruim 3,1 miljoen. Op de tweede plaats stond een rondvaart op de Amsterdamse grachten met 3 miljoen bezoekers, evenveel als in 2001.

De koepelorganisatie Toerisme Recreatie Nederland (TRN) en de Provinciale Bureaus voor Toerisme inventariseerden de populairste dagtripjes in 2002. De toptwintig werd dinsdag gepubliceerd. In het klassement zijn zowel Nederlandse als buitenlandse bezoekers meegenomen.

Een andere publiekstrekker was de Floriade met 2,1 miljoen toeristen. Dit evenement wordt eens in de tien jaar gehouden. Het grote winkelcentrum Batavia Stad trok 1,9 miljoen dagjesmensen tegen 1,2 miljoen in 2001.

Minder bezoekers waren er onder meer voor Diergaarde Blijdorp. De Rotterdamse dierentuin trok in 2002 anderhalf miljoen bezoekers. Een jaar eerder waren dat er nog ruim 1,7 miljoen, mede doordat toen het nieuwe gedeelte Oceanium werd geopend. Fors minder bezoekers waren er ook voor Madurodam in Den Haag. Het miniatuurpark verwelkomde vorig jaar 775.000 mensen, 112.000 minder dan een jaar ervoor. Ook de Keukenhof en de Pier van Scheveningen trokken minder toeristen.

Volgens TRN hebben Nederlanders vorig jaar een miljard keer een dagtripje gemaakt. Daaraan werd in totaal 11,5 miljard euro uitgegeven. De organisatie neemt het begrip 'dagtrip' erg ruim. Behalve een bezoek aan een attractiepark wordt er ook een fiets- of wandeltocht of een avond uit in de kroeg of disco onder verstaan.