DEN HAAG - Het kabinet is bereid naar nieuwe voorstellen van partijen te kijken om de luchthaven Twente te exploiteren. Maar vooralsnog is commercieel vliegverkeer niet mogelijk, omdat gegadigden een veel te hoge prijs vroegen.

Minister Wouter Bos (Financiën) heeft dat donderdag aan de Tweede Kamer geschreven, nadat die opheldering had geëist over de mislukte aanbesteding. Een meerderheid dreigde er donderdagavond nog een spoeddebat over te willen houden, maar ziet daar voorlopig van af.

Hoger bedrag

De aanbesteding van de exploitatie mislukte, omdat de laagste inschrijver een veel hoger bedrag vroeg dan de overheid ervoor overheeft. Het Rijk, de provincie Overijssel en de gemeente Enschede hadden geld beschikbaar gesteld voor drie jaar exploitatie van de luchthaven, nu Twente niet langer een militair vliegveld is.

Bos acht het niet verantwoord de financiële bijdrage voor de opdracht te verhogen.

Maastricht Aachen Airport (MAA) liet woensdag weten alleen of met anderen de luchthaven voor de komende jaren te willen exploiteren. MAA heeft het ministerie van Financiën uitgenodigd om hierover te overleggen.