BRUSSEL - Minister Zalm van Financiën noemt Jean-Claude Trichet een goede opvolger voor uittredend voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) Wim Duisenberg. "Het is een deskundige centrale bankier. Hij heeft zijn onafhankelijkheid bewezen", aldus Zalm dinsdag in Brussel na afloop van overleg met zijn Europese collega's.

Tijdens de vergadering is de procedure voor Duisenbergs opvolging begonnen. Het is zo goed als zeker dat de Fransman Trichet per 1 november aan het hoofd van de ECB staat. Zalm zei verder te hopen "dat hij meehelpt het stabiliteitspact te bewaken". Frankrijk wil dat pact versoepelen, tegen de zin van Zalm.

Dinsdag deden de ministers de formele 'aanbeveling' voor de benoeming van Trichet, die momenteel aan het hoofd staat van de Banque de France, de centrale bank van Frankrijk. Lange tijd hing een strafzaak over fraude hem als een zwaard van Damocles boven het hoofd, maar hij is in juni definitief vrijgesproken.

In september geeft het Europees parlement een advies over Trichet. De regeringsleiders zullen hem tijdens hun topontmoeting in oktober benoemen.