PEKING/BRUSSEL - De Europese Commissie wil een verbod op voedselproducten voor kinderen waar Chinees melkpoeder in zit. Brussel reageert daarmee op een test door het Europese voedselagentschap EFSA.

Daaruit blijkt dat kinderen het risico lopen de giftige stof melamine binnen te krijgen als ze biscuitjes en chocola eten waarin melkpoeder uit China zit.

De Europese Commissie verwacht het vrijdag eens te worden met de EU-landen over het verbod. Ook wil de Commissie alle producten uit China met meer dan 15 procent melkpoeder controleren op melamine. Behalve koekjes en chocola gaat het om toffees en instantsoepen.

Slachtoffers

In China zijn door de melamine vier baby's overleden, ruim 50.000 kinderen zijn ziek geworden. Uit onderzoek van EFSA is gebleken dat kinderen eerder ziek kunnen worden dan volwassenen, omdat ze relatief weinig wegen.

Voor zover bekend bij de Commissie zijn er geen Chinese producten met vervuild melkpoeder op de Europese markt. De EU importeert sinds 2002 geen Chinees melkpoeder als product.

Nederland besloot woensdag al dat producten van Chinese importeurs op melamine moeten worden gecontroleerd. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) meldde donderdag dat de uitslag van het onderzoek pas begin volgende week bekend is.

Het melamineschandaal kwam twee weken geleden aan het licht in China. Fabrikanten bleken melkpoeder voor baby's aangelengd te hebben met melamine, een stof die in verdunde melk het eiwitgehalte hoger doet lijken. De Chinese overheid bezweert dat de toestand nu onder controle is.

Onrust

Maar de geruststellende berichten hebben in het buitenland nog geen einde gemaakt aan de onrust. India deed donderdag als zoveelste Aziatische land Chinese producten in de ban.

Ook andere landen hebben maatregelen genomen. Zo worden in Suriname Chinese snoepjes van fabrikant White Rabbit uit de schappen gehaald. Gabon stuurt tienduizenden vervuilde producten terug naar China.

Ontslag

In Taiwan nam de minister van Gezondheid, Lin Fang-yue, donderdag ontslag nadat ophef was ontstaan over zijn beleid voor met melamine vervuilde producten. Zijn ministerie had laten weten dat Chinese melkproducten met hele lage doses melamine mochten worden verkocht.

In Singapore is opnieuw melamine aangetroffen in melk van het merk Dutch Lady. Het gaat om melk die eerder deze week uit voorzorg uit de schappen was gehaald in Singapore, liet het Nederlandse zuivelconcern Friesland Foods donderdag weten. Het betreft dit keer de smaken suikermeloen en banaan.

Eerder waren sporen van het giftige melamine aangetroffen in Dutch Lady aardbeienmelk.