AMSTERDAM – De SP wil dat fusies van basis- en middelbare scholen voortaan worden getoetst door de minister van Onderwijs. De partij wil hiermee de schaalvergroting van de scholen tegengaan, zo stelt SP-Kamerlid Jasper van Dijk tegenover NU.nl.

"De schaalvergroting in het onderwijs is compleet doorgeschoten. De regering zegt voor schaalverkleining te zijn, maar laat het na om maatregelen te nemen."

"Gevolg: schoolbesturen gaan door met fusies, leraren en leerlingen hebben het nakijken", aldus Van Dijk.

Volgens het Kamerlid moet bij de toets het uitgangspunt zijn dat er geen nieuwe fusies meer bijkomen. "Dit leidt namelijk tot een onaanvaardbare schaalvergroting."

Fusiestop

Naast een fusietoets pleit Van Dijk ook voor een tijdelijke fusiestop tot het moment dat er een debat over de schaalvergroting in het onderwijs gevoerd is.

"De fusiegolf gaat door. Nu staat er weer een bestuurlijke fusie op de agenda in Amstelveen. Het Amstelveen College wordt bij een enorm schoolbestuur met 12.000 leerlingen ondergebracht. Ouders zijn inmiddels in actie gekomen."

Afstand

Volgens Van Dijk is door de schaalvergroting de afstand tussen leerlingen en leraren aan de ene kant en het bestuur aan de andere kant te groot geworden. Ook bevorderen grote scholen de schooluitval, omdat leerlingen zich makkelijk aan het onderwijs kunnen onttrekken.

"De minister en de scholen moeten de menselijke maat in de gaten houden. In een kleine school, waarbij de directeur ook weleens voor de klas staat, zullen leerlingen veel beter begeleid kunnen worden en minder snel verzuipen in het systeem."

Kleine scholen

De SP is voorstander van kleinschalige scholen op wijkniveau. Van Dijk vindt dat het veel makkelijker moet worden om kleine scholen te starten.

"Nu mogen er geen scholen gesticht worden binnen een reisafstand van 45 minuten van een vergelijkbare school. Ook moet je minimaal een paar honderd leerlingen hebben."

Donderdag zal Van Dijk zijn verzoeken inbrengen tijdens een debat met staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA).