AMSTERDAM - De effectenbeurs in Amsterdam heeft zich aan het eind van de dinsdagochtend voorzichtig hersteld van een lagere opening. Rond het middaguur noteerde de toonaangevende AEX-index een plusje van 0,62 punten. Dat betekent een stijging van 0,2 procent naar 309,68 punten.

Beursstemming (video): Stijgers en Dalers op het Damrak.

Beursjournaal (video): Onverwachte kwartaalwinst voor Philips.
Verder: Ahold verkoopt zeven winkelcentra in VS, HITT wint strijd om miljoenenorder in Kopenhagen.

Slechts zes van de 25 AEX-fondsen noteerden een koerswinst. Daarmee toonden beleggers zich in Amsterdam minder optimistisch dan hun collega's in New York. Maandag werden op Wall Street nog behoorlijke koerswinsten geboekt, vooral doordat er goede verwachtingen zijn van de halfjaarcijfers die technologiefondsen de komende dagen presenteren.

Gunstige kwartaalcijfers van Philips werden ook terughoudend ontvangen door beleggers. Het elektronicaconcern maakte voor opening van het Damrak onverwacht bekend in het tweede kwartaal winst te hebben geboekt. Het aandeel begon echter de handelsdag met een verlies om pas rond 12.00 uur 1,3 procent hoger te noteren op ,88 euro.

Het enthousiasme voor de cijfers van Philips is Amsterdam volgens een analist niet groot, omdat de verwachtingen van het elektronicaconcern er voor de rest van het jaar niet beter op zijn geworden. De analist wijst bovendien op een claim van 300 miljoen euro die het bedrijf boven het hoofd zou hangen. ,,Philips zou een overnameverplichting niet zijn nagekomen en is al twee keer in die zaak in het ongelijk gesteld. Het getuigt niet bepaald van voorzichtig boekhouden dat het bedrijf niet alvast geld opzij zet in afwachting van een uitspraak van de rechter.''

Chipmachinefabrikant ASML, die woensdag cijfers presenteert, prijkte net als een dag eerder bovenaan de AEX-index. Aanalisten verwachten weliswaar dat het technologiebedrijf een verlies bekendmaakt, maar zij gaan er ook vanuit dat het orderboek van ASML beter gevuld is. Het aandeel steeg 5,4 procent naar 10,96 euro.

Ook Van der Moolen deed het bij beleggers goed. Het effectenhuis komt woensdag eveneens met kwartaalresultaten en noteerde een winst van 2 procent op 13,27 euro. Verder behoorden de financiële fondsen Aegon, ING en ABN Amro tot de kleine groep winnaars in de AEX. ,,Op Wall Street deden de financiële instellingen het ook al goed door de publicatie van goede kwartaalcijfers door banken'', stelde de analist.

Automatiseerder LogicaCMG bungelde onderaan de AEX met een verlies van 1,7 procent op 2,33 euro. Chemieconcern Akzo Nobel, dat vrijdag met kwartaalcijfers komt, zakte 1,6 procent naar 23,98 euro.

Ook de andere Europese beurzen lieten weinig beweging zien. De DAX-index in Frankfurt was tegen het middaguur vrijwel onveranderd. De FTSE-index in Londen was 0,3 procent lager en de CAC-index in Parijs verloor 0,2 procent.

Euro

Op de valutamarkten wist de euro zich na aan lagere opening te herstellen. Aan het eind van de ochtend werd 1,1310 dollar genoteerd in vergelijking met een slot van 1,1290 op maandag. De koers van de euro tegenover het pond sterling ging omhoog van ,6945 naar 0,7020 pond.