DEN HAAG - De dagelijkse boodschappen zijn voor de Nederlander bezuinigingspost nummer één. Dit bleek donderdag uit een onderzoek dat TNS/Nipo heeft uitgevoerd in opdracht van Aegon Bank.

Volgens het onderzoek wil 72 procent van de Nederlanders het komende jaar bezuinigen.

Na de dagelijkse boodschappen, door 44 procent genoemd als besparingspost, volgt zuinigheid met energie en water in huis (41 procent).

Het laten staan van de auto en minder op vakantie gaan worden door bijna 30 procent genoemd.

Opvallend is verder dat bijna twee derde van de ondervraagden heeft aangegeven aan het eind van de maand minder over te houden dan vijf jaar geleden.

Lenen

Het gemak waarmee geld kan worden geleend, dat immers ook weer moet worden afgelost, werd door 59 procent als de belangrijkste oorzaak genoemd. Verder vindt ruim een vijfde dat Nederlanders te veel consumeren.

Internetbankieren

Volgens de onderzoekers zijn de financiële problemen ook te wijten aan de digitalisering van het betalingsverkeer. Ongeveer een derde van de Nederlanders zou minder grip op de uitgaven hebben door pinnen, internetbankieren en online betalen.

Om de uitgaven onder controle te houden pint een derde van de Nederlanders bewust een vast periodiek bedrag dat ze contant uitgeven.