AMSTERDAM - Het kabelbedrijf UPC kan verder met het omstreden schuldsaneringsplan. InterComm Holdings (ICH), dat zich met hand en tand verzette tegen het plan, is in een advies van de procureur-generaal aan de Hoge Raad in het ongelijk gesteld. UPC meldde dinsdag dat het bezwaar van ICH door de procureur-generaal op alle gronden is afgewezen.

In de praktijk betekent het dat UPC verder kan gaan met het plan. De Hoge Raad doet in augustus een definitieve uitspraak en laat daarin het advies van de procureur-generaal zwaar meewegen. "Meestal wordt het advies overgenomen door de Hoge Raad", aldus een woordvoerster van UPC.

De kabelaar probeert zijn schuldenlast van circa 9 miljard euro te verkleinen door onder meer obligaties om te ruilen in aandelen. Door de herstructurering wordt de schuld teruggebracht naar circa ,6 miljard euro. Het geld is gebruikt om in de hoogtijdagen van de internethype kabelnetten op te kopen. Schuldeiser ICH stelt nog 192 miljoen euro te goed te hebben van UPC.

De financiële herstructuring van het in surseance verkerende UPC is goedgekeurd door de overgrote meerderheid van zowel aandeel- als obligatiehouders. Ook de rechtbank in Amsterdam ging akkoord. ICH ging tegen dat besluit in beroep en verloor.

In het reddingsplan is afgesproken dat UPC's moederbedrijf UnitedGlobalCom (UGC) een aandelenbelang van 65,5 procent krijgt in de nieuwe onderneming, New UPC. Obligatiehouders en andere belanghebbenden ontvangen 32,5 procent. Voor de huidige aandeelhouders resteert na de omwisseloperatie 2 procent.

De kabelonderneming heeft in haar zevenjarige bestaan nog nooit een jaar afgesloten met nettowinst. Vorig jaar kwam het verlies uit op 2,24 miljard euro, mede door een afschrijving op bezittingen van ,85 miljard euro. De onderneming deed het beter dan een jaar eerder. Toen was het verlies 4,4 miljard euro.