De Europese munt veroorzaakt zaterdag, op de drukste winkeldag, weinig problemen

RIJSWIJK - De euro heeft zaterdag, de drukste winkeldag in de week, weinig problemen veroorzaakt in de winkels. Het is weliswaar erg druk geweest, aldus een woordvoerder van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), maar er stonden geen lange rijen voor de kassa's. "Klanten hebben begrip dat het iets langer duurt."

Noodtransporten

Het grootste probleem voor de supermarkten is het wisselgeld. "Kantje boord", typeert CBL de huidige situatie. Net als vrijdag zijn er noodtransporten om winkels van kleine coupures van 5, 10 en euro te voorzien. Het gaat om enkele tientallen transporten, aldus de zegsman van het CBL.

Interpay

Interpay, de organisatie die de pintransacties regelt, heeft zaterdag geen grote problemen geconstateerd. Van overbelasting van het netwerk is geen sprake. De banken zijn zaterdag open in verband met de introductie van de euro. Bij ABN Amro, dat zijn kantoren tot 14.00 uur openhoudt, is het lekker druk, aldus een woordvoerster, maar minder druk dan de afgelopen dagen. In de dorpen en wijken buiten de stadscentra zijn nauwelijks wachttijden, in de centra zelf wel.

ECB

Banken hebben overigens vrijdag een beroep gedaan op de Europese Centrale Bank (ECB). Doordat mensen in de eurolanden in grote mate eurobiljetten gingen pinnen en de inlevering van het 'oude geld' daarbij achterbleef, ontstonden kastekorten.

De ECB is te hulp geschoten door 25 miljard euro in een zogeheten 'quick tender' aan de banken in de twaalf eurolanden te lenen. Binnen drie dagen moeten deze dit terugbetalen.

/DOSSIEREuro