BRUSSEL - Meer dan de helft van de betalingen in de twaalf eurolanden gebeurt in euro's. Volgens zaterdag gepubliceerde gegevens van de Europese Commissie is vrijdag de euro gebruikt bij procent van de transacties.

"In amper vier dagen tijd - waarvan drie werkdagen - is de euro uitgegroeid tot de belangrijkste munt voor het verrichten van betalingen in contanten door de Europeanen", juichtte de Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, in een officiële verklaring.

Nederland

Nederland behoort samen met Griekenland tot de best presterende eurolanden: hier wordt meer dan 80 procent van de betalingen geheel in euro afgehandeld. Duitsland zit in de middencategorie (50 tot 65 procent eurobetalingen). Fransen, Spanjaarden en Italianen rekenen nog altijd in meerderheid af in de eigen valuta. België is hekkensluiter: daar ontvingen de kassa's vrijdag in tweederde van de gevallen nog franken.

Geldautomaten

Bijna 99 procent van de geldautomaten in Europa was vrijdag overgeschakeld op euro's. Er wordt de laatste dagen wat minder geld opgenomen dan kort na de omschakeling, maar het is nog altijd meer dan een jaar geleden. De pinautomaten werken meestal goed.

Oude biljetten

Opmerkelijk is dat burgers in veel landen hun grote 'oude' biljetten uitgeven in winkels, terwijl ze bij banken relatief kleine bedragen inwisselen. Doordat vrijwel alle winkeliers het wisselgeld in euro geven, ontstaat in winkels een tekort aan briefjes van 5 en 10 euro. Dit heeft volgens de Commissie echter nergens tot grote problemen geleid.

Terwijl de rijen bij de banken langer zijn dan verwacht, zijn de rijen voor de kassa's in de meeste landen nauwelijks langer dan normaal.

/DOSSIEREuro