AMSTERDAM - Particuliere ambulancebroeders in Amsterdam hebben zich maandagavond uitgesproken voor een ultimatum aan de werkgevers. De chauffeurs en verplegers willen desnoods staken om zo te bereiken dat de werkgevers hun vut-leeftijd verlagen van 59 tot 57 jaar.

De medewerkers, die vrijdag al enige tijd spontaan het werk neerlegden, willen eigenlijk een verlaging tot 55 jaar. Die leeftijd geldt namelijk ook bij de overheidsambulances.

Onderhandelaar T. Koning van FNV Bondgenoten maakte duidelijk dat dat onrealistisch is: voor zo'n vroege uittreding is geen geld verzameld bij de particuliere ambulances.

De vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond houden deze week nog vijf actiebijeenkomsten in het land. Het CAO-overleg voor de 1400 particuliere ambulancemedewerkers liep vorige week vast.

De onderhandelaars meldden nog geen datum voor het ultimatum aan de werkgevers. Ook de vorm van de acties staat nog niet vast. De protesten kunnen regionaal verschillen. Dat maakt stakingen mogelijk in gebieden waar GGD's het ambulancevervoer kunnen overnemen. "Denkbaar is dat we na de vakantie met ambulances gaan rijden van het werkgeverskantoor in Zoetermeer naar het Malieveld in Den Haag", opperde onderhandelaar J. Severijns van CNV Bedrijvenbond.