AMSTERDAM - Financiële instellingen en chipfondsen voerden maandagochtend de lijst van AEX-fondsen aan op de effectenbeurs in Amsterdam. De graadmeter op het Damrak noteerde vooral dankzij de zwaarwegende banken en verzekeraars een plus van 1,60 punten. Dat betekende een stijging van 0,5 procent naar 304,81 punten.

Beursstemming (video): AEX stijgt met temperatuur mee.

Beursjournaal (video): Luidere geruchten over fusie KLM Air France.
Verder: Crucell ziet kwartaalverlies toenemen, Wellicht nieuw bod Pechiney op Corus aluminium.

In de rest van Europa waren ook kleine winsten te zien voor de indices. De CAC-40 in Parijs en de FTSE-100 in Londen noteerden beide 0,2 procent hoger. De DAX-index in Frankfurt was uitbundiger met een stijging van 0,8 procent.

Beleggers kijken reikhalzend uit naar de reeks halfjaarcijfers die deze week wordt gepresenteerd. Vrijdag klommen ook al de Amerikaanse beursgraadmeters door gunstige sentimenten over aankomende cijfers.

ASML

Chipmachinefabrikant ASML noteerde rond het middaguur een stijging van 3,7 procent naar 10,16 euro. Het bedrijf, dat woensdag de cijfers over het eerste halfjaar presenteert, profiteerde van een positieve beoordeling door Citigroup. Volgens de Amerikaanse bank presteert ASML bovenmaats in de chipsector.

"Er wordt weliswaar verwacht dat ASML een verlies presenteert, maar het is mogelijk dat het orderboek van het bedrijf wat voller is geworden en dat duidt op een herstel", aldus een analist. Ook andere chipfondsen in Europa deden het goed.

Philips bleef achter met een minimaal plusje van 0,1 procent. Het elektronicaconcern brengt dinsdag de cijfers naar buiten, maar analisten zijn zeer verdeeld en onzeker over de resultaten.

Bankverzekeraar Aegon was de grootste stijger en noteerde een winst van 4 procent op 10,35 euro. Ook Van der Moolen bevond zich in de hoogste regionen van de AEX met een plus van 2,8 procent tot ,00 euro. Het effectenhuis komt woensdag met halfjaarcijfers.

"Iedereen gaat ervan uit dat de resultaten over het tweede kwartaal zijn verbeterd ten opzichte van de eerste drie maanden. Stijgende beurskoersen maken het voor financiële instellingen immers makkelijker om winst te maken", stelde een handelaar.

Een andere grote stijger was Buhrmann. Maandag werd bekend dat een Amerikaanse branchegenoot van Buhrmann, OfficeMax, wordt overgenomen door de hout- en papierproducent Boise Cascade. Buhrmann steeg ruim 2 procent naar 5,96 euro.

Op de lokale markt ging Corus 3,7 procent omhoog doordat The Wall Street Journal meldde dat Pechiney nog steeds belangstelling heeft voor de aluminiumtak. Een opvallende verliezer was het lokale fonds Crucell. Het biotechnologiebedrijf kelderde ruim 10 procent, nadat het voorbeurs had gemeld minder inkomsten uit licenties te hebben.

Euro

In de Europese valutahandel bleef de euro onder de 1,13 dollar op 1,1270 dollar. Vrijdag was de munteenheid gesloten op 1,1290 dollar. In ponden sterling steeg de euro wel, van 0,6915 naar ,6935 pond.