PARIJS - De Franse aluminiumproducent Pechiney overweegt opnieuw een bod uit te brengen op de aluminiumactiviteiten van het Brits-Nederlandse staalconcern Corus. Pechiney zou zich daarmee kunnen verweren tegen een vijandige overnamepoging van zijn Canadese rivaal Alcan, aldus The Wall Street Journal maandag.

Alcan maakte vorige week onverwacht bekend Pechiney te willen inlijven voor 3,4 miljard euro. De Pechiney-directie bestempelde het bod gelijk als 'vijandig' en beraadt zich nu op een strategie om Alcan van het lijf te houden. Indien Pechiney de aluminiumactiviteiten van Corus overneemt, zullen de Europese mededingingsactiviteiten waarschijnlijk niet instemmen met de combinatie Alcan-Pechiney.

Pechiney wilde de aluminiumtak van Corus, die zich voornamelijk in Nederland en Duitsland bevinden, al eerder overnemen, maar stuitte in maart op een veto van de Nederlandse raad van commissarissen. De commissarissen wilden niet dat de Corus-directie in Londen de opbrengst van 750 miljoen euro zou gebruiken voor sanering van de slechtdraaiende Britse staalfabrieken.

Volgens The Wall Street Journal doemt voor Pechiney wederom de 'Nederlandse horde' op. Een bod zou echter nu meer kans maken omdat de in april aangetreden bestuursvoorzitter van Corus, Philippe Varin, werkt aan betere verhoudingen met de raad van commissarissen in IJmuiden. Corus ontstond in 1999 uit een fusie tussen British Steel en Hoogovens.