LEIDEN - Het Leidse biotechnologiebedrijf Crucell heeft in het tweede kwartaal veel minder inkomsten verkregen uit zijn licenties. Ook heeft het minder nieuwe contracten met bedrijven afgesloten voor het gebruik van zijn technieken voor het ontwikkelen van vaccins en antistoffen.

Mede daardoor daalde de omzet met 60 procent tot 1,1 miljoen euro. Een jaar eerder was de omzet nog 2,9 miljoen euro. De inkomsten uit licenties liepen met meer dan de helft terug tot 0,8 miljoen euro. Ook de overheidssubsidie nam af. In het tweede kwartaal bedroeg de steun 0,3 miljoen euro, goed voor ruim een kwart van de totale omzet. Een jaar eerder kreeg Crucell nog 1 miljoen euro uit de schatkist.

Crucell benadrukte maandag dat de omzet wordt bepaald door afgesloten licentiecontracten en daardoor sterk per kwartaal kan verschillen. Ondanks de lagere inkomsten bleef Crucell investeren. Het biotechnologiebedrijf spendeerde in het tweede kwartaal 6,1 miljoen euro aan onderzoek en ontwikkeling. In dezelfde periode een jaar eerder was dat 6,5 miljoen euro.

Crucell zag zijn kosten dalen door een meevaller bij het optieprogramma voor het personeel. Toch schreef het bedrijf opnieuw rode cijfers. Het verlies kwam uit op 6,2 miljoen euro. Dat is 0,17 euro per aandeel en aan de onderkant van de gemiddelde verwachting van analisten. Het verlies was nagenoeg gelijk aan dat van 6,1 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder.

Over de eerste zes maanden kwam Crucell uit op een nettoverlies van 9,9 miljoen euro op een omzet van 3,3 miljoen euro. In de eerste helft van 2002 bedroeg het verlies 11,4 miljoen euro op 5 miljoen euro omzet.