LEIDSCHENDAM - "Met de hakken over de sloot." Zo typeerde een woordvoerster van de supermarktorganisatie CBL vrijdagavond de situatie rond het wisselgeld in de supermarkten. "Door extra leveringen hoefden caissières vandaag slechts incidenteel guldens terug te geven als met euro's was betaald." Eerder op de dag luidde het CBL nog de noodklok.

Volgens adjunct-directeur R. Roorda van het CBL zouden in de loop van de dag "honderden supermarkten" noodgedwongen tot deze stap overgaan. Alleen noodtransporten - vooral van biljetten van 5, en 20 euro - zouden een omvangrijk tekort aan wisselgeld kunnen voorkomen. Volgens het CBL hadden de banken te veel grote coupures in de geldautomaten gestopt.

Een woordvoerder van De Nederlandsche Bank relativeerde de commotie al in een vroeg stadium. "We moeten deze dagen even doorkomen." Wel zegde hij toe dat een klein aantal supermarkten extra euro's zou krijgen.

Dat bleek achteraf voldoende. Ook volgens het CBL werd uiteindelijk in slechts een zeer klein deel van de 5000 supermarkten met guldens terugbetaald. Volgens de woordvoerster staan echter ook in het weekeinde euro-noodtransporten op de rol.

/ECONOMIESupermarkten geven toch guldens terug

/DOSSIERDe Euro