AMSTERDAM - Het Damrak heeft de week op het nippertje met een verlies afgesloten. Vrijdag begon zeer positief, maar nog geen uur voor sluiting sloeg de stemming om. Van de 25 hoofdfondsen moest bijna de helft uiteindelijk een verlies bijschrijven waardoor de AEX-index 4,29 punten, of 0,85 procent, lager sloot op 499,56.

Bekijk video

De MidKap-index ging het weekend wel met een winst in. De graadmeter van de middelgrote fondsen eindigde 3 procent hoger op ,85.

Handelaren hadden geen verklaring voor de plotselinge omslag van de stemming op de beursvloer. Wellicht was sprake van winstnemingen op de koersstijgingen van de rest van de dag. Maar ook de mogelijkheid dat potentiële kopers in de neergaande markt hun kooporders weer introkken werd genoemd.

De technologiefondsen zagen hun aandelen opnieuw overwegend meer waard worden. Getronics trok met een stijging van meer dan 10 procent de kar. De automatiseerder sloot op 4,20 euro. Na Getronics volgden iets mindere prestaties van Versatel (2,8 procent op 1,09 euro) en KPNQwest (2,7 procent op 8,35 euro).

UPC, dat een dag eerder nog de grootste stijger was, leverde 1 eurocent in en kwam uit op 59 eurocent. Ook Philips vormde een uitzondering en moest 1,7 procent terug naar 34,07 euro. De grootste verliezer was echter Fortis. Het aandeel van de bank-verzekeraar van Belgisch-Nederlandse oorsprong zakte 3,8 procent naar 26,90 euro.

Berichten dat DSM met verschillende partijen in gesprek is over de verkoop van zijn petrochemische activiteiten, die al enige tijd in de etalage staan, brachten de gemoederen, en de koers, niet in beweging.

Heineken noteerde vanaf de opening hoger. Het aandeel Heineken Holding, de houdstermaatschappij waarmee de familie Heineken de zeggenschap over de brouwerij behield, won eveneens direct enkele procenten. De afgeleide stukken noteerden bij het slot ruim een procent hoger. Heineken zelf sloot op 41,40 euro. Dat is een eurodubbeltje lager dan het slot van de dag ervoor.

KLM was de aanvoerder van de Midkappers. Het vervoer van de luchtvaartmaatschappij trekt, net als bij British Airways, weer iets aan. Beleggers waardeerden dat met een koersstijging van 7,4 procent. KLM belandde daarmee op 13,69 euro.