AMSTERDAM - Voor het eerst sinds jaren is het aantal verkochte auto's in Nederland vorig jaar fors gedaald. Met iets meer dan 530.000 personenauto's die 'op kenteken werden gezet', is de daling ten opzichte van 2000 maar liefst 12 procent. Die cijfers heeft de RAI Vereniging vrijdag bekendgemaakt.

Volgens een woordvoerder van de autovereniging is de daling vooral zo groot, omdat de verkopen de jaren ervoor extreem hoog waren. Vanaf 1998 werden er alleen maar meer voertuigen verkocht. In 2000 waren het er bijna 600.000. Of dat met de economische ontwikkelingen te maken heeft, durft hij niet te zeggen.

Wel ziet de RAI een duidelijk verschil tussen het particuliere en zakelijke koopgedrag. Omdat leasecontracten nu eenmaal aflopen, worden voor zakelijke auto's (ongeveer 40 procent van het totaal) bijna altijd nieuwe aangeschaft. Particulieren zijn volgens de zegsman meer vatbaar voor emoties, al dan niet met betrekking tot de economie.

Het lange termijn gemiddelde in Nederland ligt op 500.000 verkochte auto's per jaar. In het eerste kwartaal 2001 lagen de verkoopcijfers 20 procent lager, in het derde kwartaal ging het juist weer beter.