DOETINCHEM - Supermarkt Super de Boer in het Brabantse Heeze gaat klanten belonen, als ze bij de winkel hun afval inleveren. Het bedrijf deelt spaarpunten uit voor tussen het vuilnis zittend verpakkingsmateriaal.

Super de Boer-ondernemer R. de Laak wil zo verspilling van grondstoffen tegengaan, zegt hij in het zaterdag verschenen vakblad Distrifood. "Per volle vuilniszak geef ik omgerekend ongeveer een handdoek weg."

Streepjescode

De nieuw ontworpen verwerkingsmachine bij zijn supermarkt in de Brabantse plaats beschikt over een speciaal scanoog. Dit apparaat kan via de streepjescode verpakkingen scheiden van ander afval en geschikt maken voor recycling.

'Milieustraat'

Distrifood meldt dat ook een Albert Heijn-filiaal in Erp, eveneens in Noord-Brabant, en een aantal supermarkten in Rotterdam nog dit jaar de 'milieustraat' krijgen. In Heeze kostte de machine circa een ton. De nieuwe 'milieustraat' zou de winkels ook helpen met het mogelijk aanscherpen van statiegeldregelingen op flesjes, blikjes en ander verpakkingsmateriaal.

Stank

Het blad constateert echter twijfel bij veel supermarkten. Driekwart van de geënqueteerde bedrijfsleiders wil niet dat hun zaak een verzamelpunt van huisvuil wordt. Ze vrezen onder meer rotzooi in de winkel en stankoverlast. "Ik heb een supermarkt, geen vuilnisbelt", citeert Distrifood een Zeeuwse Spar-ondernemer.

Een kleine 40 procent meent echter dat klanten de service wel zullen waarderen. "Zeker als daar een beloning tegenover staat. Dit levert hen geld op", aldus een filiaalhouder van een Albert Heijn in Gelderland.