UTRECHT - Pluimveebedrijven die zijn gedupeerd door de vogelpestcrisis mogen overtollig personeel ontslaan via een verkorte procedure. De werknemers krijgen dan wel een schadeloosstelling en begeleiding.

Dat hebben vakbond FNV Bondgenoten en werkgeversorganisatie Nepluvi vrijdagavond afgesproken in een sociaal plan. De ontslagprocedure wordt verkocht doordat bedrijven de gangbare maand wachttijd mogen overslaan. De vakbond controleert of ontslagen echt te maken heeft met vogelpest.

Werknemers krijgen meer schadeloosstelling naarmate ze ouder zijn. FNV Bondgenoten erkent dat de afgesproken vergoeding vrij summier is, maar toont zich toch redelijk tevreden. "Er zijn wel slechtere sociale plannen afgesloten", oordeelt onderhandelaar J. Hendriks van FNV Bondgenoten. "Dit was het hoogst haalbare, want het gaat erg slecht met de sector."

Grote verliezen

Sommige slachterijen en handelsbedrijven hebben grote verliezen geleden door de vogelpestcrisis omdat maandenlang geen kippen mochten worden geslacht om verspreiding van de dierziekte te voorkomen. Nog onbekend is hoeveel werknemers de komende tijd worden ontslagen. Het plan geldt in principe voor alle 6500 werknemers in de sector.

Eerder werden aparte sociale plannen afgesloten voor enkele bedrijven, waaronder Storteboom en Plukon. Hier vielen in totaal enkele honderden ontslagen. Het Productschap Vee, Vlees en Eieren (PVE) zei vorige maand te verwachten dat ongeveer 2000 mensen hun baan gaan verliezen als gevolg van de vogelpest. Het schrapt zelf ook arbeidsplaatsen door de crisis.