AMSTERDAM - Opvallend veel werkzoekenden hebben in het eerste halfjaar een baan gevonden, aldus het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) vrijdag in zijn maandelijkse bulletin Nieuwsflits.

Het aantal werkzoekenden dat zich bij het CWI liet uitschrijven is althans iets hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De uitstroom bedroeg 378.540 personen tegen 370.980 dezelfde periode vorig jaar. Dat betekent volgens het CWI dat er nog steeds grote mobiliteit op de arbeidsmarkt is.

Het aantal mensen dat zich inschrijft als werkzoekende is nog veel sterker gestegen. Dat aantal is binnen een jaar toegenomen van .153 tot 432.566. Onder mannen is de toename sterker dan onder vrouwen. Vooral veel onderwijspersoneel, leidinggevenden en creatief personeel kwam zich inschrijven.

Minder keus

De werkzoekenden hebben echter minder keus uit vacatures: de eerste helft van dit jaar kreeg het CWI 5 procent minder vacatures binnen dan in dezelfde periode vorig jaar. Totaal zijn er bijna .000 banen aangeboden.

De meeste niet-werkende werkzoekenden zijn opnieuw te vinden in de regio Rijnmond. Hier was in juni 11,9 procent van de beroepsbevolking op zoek naar werk. Dat is 0,2 procentpunt hoger dan een maand geleden, toen de regio ook al koploper was. Groningen en Noord-Drenthe scoren eveneens slecht: hier staat 10,9 procent ingeschreven. De minste niet-werkende werkzoekenden zijn opnieuw te vinden in de regio Rijn-Gouwe. Hier is nog steeds 4,4 procent op zoek naar een baan.