BRUSSEL - De euro zet zijn opmars in Europa rap voort. De Europese Commissie maakte vrijdag bekend dat 40 procent van de betalingen in de eurolanden inmiddels in euro plaatsvindt.

De cijfers hebben betrekking op donderdag. Het gaat om betalingen waarbij zowel de klant als de winkelier met euro's werkt. Een dag eerder lag het percentage nog op 20.

Nederland is met 75 procent het beste jongetje in de klas. Duitsland zit op 50 procent. Italië zit op ruim 25 procent, net als Frankrijk en België. Een dag eerder baarde Italie opzien met een percentage van 3, maar dat blijkt bij nader inzien onjuist. Woensdag geschiedde 10 procent van de transacties in Italië in euro's.

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, ziet geen reden tot zorg over Italië. Ook de openlijke kritiek van enkele Italiaanse ministers op de nieuwe munt vindt zij geen probleem. "Het gewone volk is er net zo enthousiast als elders", zegt een hoge functionaris bij de commissie.

Een dag eerder had de Italiaanse minister van Defensie Martino gezegd dat de euro op een mislukking kan uitdraaien. En de minister voor Institutionele Hervormingen, Bossi, zei dat de hele munt hem geen zier interesseert.

De Commissie vindt het niet het goede moment om Italië tot de orde te roepen. "We moeten het niet aanwakkeren. Italië voert een volkomen legitiem intern debat over de politieke koers van Europa, net als andere landen dat hebben gedaan", oordeelt de functionaris.

/DOSSIEREuro