AMSTERDAM - De graadmeter van de effectenbeurs in Amsterdam is vrijdagochtend weer boven de 300-puntengrens uitgekomen. Na een lagere start krabbelde de AEX-index langzaam op. Na een ochtend handel stond het koersgemiddelde op het Damrak op een winst van 1 procent bij een stand van 301,71 punten.

Beursstemming (video): Beleggers nerveus om kwartaalcijfers.
Volgende week barst het echt los. 300 puntenniveau is magneet voor de AEX-index.

Beursjournaal (video): Aegon schrapt 10% van Nederlandse banen.
Verder: Fikse winstwaarschuwing van Vilenzo, Air France ziet tekenen van herstel.

Aegon schrapt 15 procent van de banen bij de Nederlandse tak. Het aandeel won 2,5 procent. Analisten zijn positief over het snijden in de kosten, maar de termijn van drie jaar is in hun ogen wel wat lang. Branchegenoten Fortis en ING en bank ABN Amro stegen, net als andere Europese financials, mee met Aegon.

De zig-zag koers van de AEX liet zich moeilijk verklaren. Volgens analisten wachten beleggers op de winstprognoses., "Bij de kwartaalcijfers die volgende week naar buiten komen zullen bedrijven eindelijk iets gaan zeggen over de winst over het hele jaar", aldus een van hen. "Dan kunnen we weer duidelijk richting kiezen."

Van de 25 AEX-fondsen moesten er vijf terrein prijsgeven. Onder de dalers bevond zich Philips. Het elektronicaconcern presenteert dinsdag cijfers over het tweede kwartaal. Beleggers wachten vrijdag op het Amerikaanseconglomeraat General Electric, dat in de middag kwartaalresultaten presenteert.

Bouwbedrijf Ballast Nedam maakte op de lokale markt een opvallende koerssprong. Het aandeel won bij meer dan gemiddelde handel ruim 15 procent. Een maand geleden noemden ING-analisten Ballast een overnameprooi.

Ook de andere Europese beurzen begonnen de laatste handelsdag van de week in mineur, maar maakten net als de AEX-index een draai en vonden de weg naar boven. De belangrijkste indices in Londen, Frankfurt en Parijs noteerden winsten tussen 0,6 procent en 0,8 procent.

Het Zweeds-Zwitserse ABB was een van de grootste winnaars in Europa. Er lijkt nu definitief een einde te komen aan de asbestrechtszaken tegen het elektro- en technologieconcern in de Verenigde Staten. Beleggers duwden het aandeel met 6,5 procent omhoog. Het supermarktconcern Carrefour deed het in Parijs goed na de publicatie van zijn kwartaalomzet donderdagavond.

In de valutahandel was er veel te doen om de euro. In Azië daalde de koers van de Europese munteenheid scherp toen bleek dat de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder in een interview met de Financial Times had gesuggereerd dat de Europese Centrale Bank meer had moeten doen om de sterke stijging van de euro een halt toe te roepen.

Euro

In de Europese handel ging de euro weer omhoog naar een niveau van 1,1330, maar nog altijd lager dan de 1,1365 van donderdag. In ponden sterling daalde de eurokoers van 0,6970 naar 0,6930 pond.