DEN HAAG - Bij Aegon Nederland verdwijnen de komende drie jaar 300 tot 450 banen. Dat is 10 tot 15 procent van de kleine 3000 banen die de verzekeraar in Nederland telt. Gedwongen ontslagen zijn niet nodig. Het kan via natuurlijk verloop, aldus heeft Aegon Nederland vrijdagmorgen bekendgemaakt.

Bekijk video: Belegger merkt weinig van reorganisatie Aegon, zegt ING

De banenreductie vloeit voort uit de nieuwe organisatiestructuur die het concern begin 2004 in Nederland wil invoeren. Dit moet leiden tot kostenbesparingen. Van welke omvang is vooralsnog niet duidelijk. Het gaat om substantiële bedragen, zei een woordvoerder slechts. Een deel van de besparingen steekt Aegon in opleidingen en extra investeringen in ICT.

De herstructurering brengt met zich mee dat twee van de vijf vestigingen in Nederland worden gesloten. Er blijven drie over: in Den Haag, een in het noorden en een in het midden van het land. Over de vestigingsplaats van de twee laatste kantoren is nog geen beslissing gevallen, aldus de woordvoerder. Een en ander betekent dat een deel van het personeel van werkplek moet veranderen en wellicht moet verhuizen.

In de huidige structuur zijn de verschillende bedrijfsonderdelen in hoge mate zelfstandig. Ze bedienen specifieke klantengroepen en beconcurreren elkaar in voorkomende gevallen. Deze onderdelen worden vervangen door vijf zogenoemde servicecenters - met elk hun eigen specialiteit (pensioenen, leven individueel, schade, bankactiviteiten en vermogensbeheer) - en vier marketing- en verkooporganisaties. Aegon Nederland denkt op die manier de klanten beter te kunnen bedienen.

Aegon realiseerde vorig jaar een omzet van meer dan 31 miljard euro, waarvan 19 procent in Nederland werd gerealiseerd. Het concern, met belangen in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Hongarije en Canada, behoort gemeten naar beurswaarde en balanstotaal tot de grootste beursgenoteerde levensverzekeraar ter wereld.

Vorige maand maakte Fortis al bekend de organisatie van de Nederlandse verzekeringstak te gaan aanpassen. Hierbij vervallen de komende drie jaar 750 banen, 14 procent van het totaal. Het Belgisch-Nederlandse concern sloot gedwongen ontslagen niet uit.