LEIDSCHENDAM - Supermarkten geven door een tekort aan euro's guldens terug als wisselgeld. Dat is tegen de afspraken die gemaakt zijn in het forum voor de invoering van de euro. Volgens adjunct-directeur R. Roorda van supermarktorganisatie CBL gaat het vooralsnog om enkele winkels. "Maar in de loop van de dag zullen honderden supermarkten noodgedwongen tot deze stap overgaan."

Volgens Roorda moeten snel euro's via noodtransporten naar de winkels worden gebracht. De supermarkten klagen al enkele dagen over een tekort aan eurowisselgeld. Vooral de biljetten van 5, 10 en 20 euro raken snel op omdat volgens het CBL de banken te veel grote coupures in de geldautomaten hebben gestopt.

De filialen van Albert Heijn hebben genoeg wisselgeld, al kennen ze de problemen die het CBL schetst. "We vertrouwen erop dat we er met de klanten uitkomen. Maar we gaan zeker geen guldens teruggeven", aldus een woordvoerster. "Dat is tegen de afspraken."

Een woordvoerder van De Nederlandsche Bank (DNB) relativeert de commotie. "We moeten deze dagen even doorkomen." Om de winkeliers tegemoet te komen, krijgt een klein aantal supermarkten extra euro's. "We zullen tevens in de campagne de nadruk gaan leggen op het betalen met de pinpas", aldus de woordvoerder.

/DOSSIEREuro