DEN HAAG - De huisartsen mogen niet dwars gaan liggen bij de invoering van het elektronisch patiëntendossier omdat ze boos zijn over een ingreep in hun tarieven. Dat zei minister Ab Klink (Volksgezondheid) donderdag in de Tweede Kamer.

De huisartsen willen voorlopig niet meer praten met de minister, omdat Klink hen af zou knijpen. De minister vindt het niet kunnen dat een project dat de veiligheid van de patiënt ten goede komt, te lijden heeft van een ruzie op een heel ander terrein.

"Wat mij betreft komt het hele Malieveld vol te staan met huisartsen", zei de minister. "Maar ik vind het niet kunnen dat het elektronisch patiëntendossier wordt gebruikt in zo'n conflict."

Overleg

Klink kondigde woensdag aan de tarieven voor herhaalrecepten te willen halveren, nadat overleg met de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) over stijgende kosten voor de huisartsenzorg niets had opgeleverd. De huisartsen krijgen wel meer geld voor de onregelmatige uren.

De LHV zegt dat Klink wel van alles kan vragen van de huisartsen, maar dat hij dan wel met voldoende geld over de brug moet komen. Dat er te weinig geld is voor het patiëntendossier wil de LHV niet zeggen, maar huisartsen zullen wel moeten schipperen met hun te krappe budget.

Uitwisselen

De huisartsen waren sowieso al niet zo enthousiast over het elektronisch patiëntendossier, waarmee ze gemakkelijker medische gegevens kunnen uitwisselen met andere artsen en apothekers.

Ze stellen dat ze zelf al zeven miljoen dossiers hebben aangelegd en staan niet te wachten op een verplichte aansluiting bij een landelijk systeem.

Boete

Volgens de planning van Klink moet dit vanaf september 2009. Weigerachtige huisartsen kunnen te maken krijgen met de Inspectie voor de Gezondheidszorg, die hen een boete kan opleggen.