AMSTERDAM - Wat verandert er bij het Heinekenconcern nu Freddy Heineken, de man die het biermerk groot heeft gemaakt, is overleden. Die vraag stellen beleggers en analisten zichzelf op de dag na het overlijden van de biermagnaat.

De koers van zowel het aandeel Heineken NV als dat van Heineken Holding (een lokaal fonds) ging vrijdag na opening beurs enkele procenten omhoog.

Het Heinekenconcern leek onder het bewind van Freddy Heineken aan twee zijden gevangen te zitten. Het bedrijf kon niet overgenomen worden, door de constructie via Heineken Holding. Het bedrijf kon nauwelijks iets overnemen omdat de hand op de knip werd gehouden.

Juist door de constructie met de holding, die net iets meer dan helft van de aandelen Heineken NV in bezit heeft, is het heel duur voor Heineken om nieuwe aandelen voor de financiering van acquisities uit te geven. Uit het feit dat de koersen vrijdag omhoog gaan, blijkt dat beleggers speculeren op gunstige ontwikkelingen. "Er wordt op gegokt dat er iets verandert", zegt een analist van Iris, het onderzoeksbureau van Rabobank.

Lange termijn

"Er is altijd al gespeculeerd over wat er zou gebeuren als Heineken overlijdt." Volgens de analist zal er op korte termijn niets veranderen. "Op termijn zal gekeken worden of de huidige structuur nog wenselijk is."

Een andere analist denkt dat er met het overlijden van Heineken een einde komt aan de holdingconstructie. "Ik denk dat de dochter binnen het concern niet zo invloedrijk zal zijn als Heineken dat was." Hij verwacht geen verandering in het overnamebeleid van de brouwer. "Er staat een duidelijke lijst en die blijft zo."

Zuinigheid of conservatisme

Tot twee jaar geleden behoorde Heineken tot de meest hongerige brouwers ter wereld. Maar de laatste tijd viste Heineken door zuinigheid of conservatisme geregeld achter het net. Het Britse Bass ging naar Interbrew, het Zwitserse Feldschlosschen Hurliman ging naar Carlsberg. In Zuid-Amerika is het ook nog niet gelukt Kaiser in te lijven. "Als het te duur blijft, dan doen we het niet", luidde het commentaar van het bedrijf. Recent ging de Britse brouwer Carling over in de handen van het Amerikaanse Coors.

"Heineken ging niet mee in de gekte", aldus een analist van ING. "De vraag is of dat bij een ander management gaat veranderen." De koersen van de beide aandelen Heineken zullen volgens hem de komende weken nog wel wat hoger blijven staan. "Wij kunnen niet in het testament kijken. Er wordt positief gespeculeerd."

/NIEUWSAlfred Heineken overleden