UTRECHT - De vakbonden en de centrale ondernemingsraad (COR) hebben vrijdag gematigd positief gereageerd op de benoeming van K. Noordzij als tijdelijke topman van de Nederlandse Spoorwegen.

OR-voorzitter F. Sweers zegt blij te zijn dat de NS-top weer is gevuld. Hij denkt dat Noordzij, met wie de ondernemingsraad donderdag al heeft gesproken, vertrouwen wekt. "Ik verwacht dat Noordzij openingen kan bieden in de conflicten binnen het bedrijf."

Twee dagen geleden trad de raad van commissarissen en de president-directeur H. Huisinga min of meer onder druk van minister Netelenbos (Verkeer) af. Noordzij, die donderdagavond werd benoemd, krijgt de taak om in zes maanden het bedrijf weer op de rails te zetten.

VVMC-bestuurder H. Vankan vindt de aanstelling van een halfjaar kort. "Maar Noordzij wordt hierdoor wel gedwongen direct te laten zien waar hij voor staat." De vakbonden hebben de nieuwe interim-manager nog niet ontmoet, maar hopen op een gesprek volgende week.

FNV Bondgenoten was bevreesd voor een ijzervreter, maar Noordzij is dat volgens de bond geenszins. "Hij staat erom bekend dat hij een klus afmaakt", zegt bestuurder A. van den Berg. De FNV-bestuurder denkt daarom dat Noordzij weleens langer dan zes maanden kan aanblijven.

Voor de CNV Bedrijvenbond is het de vraag hoeveel ruimte de nieuwe topman krijgt van de minister. CNV-bestuurder W. Kusters vindt dat met het plotse vertrek van de vorige raad van commissarissen, Huisinga en directeur R. Lantain, veel kennis is verdwenen. Wel vindt hij dat Noordzij een goede start heeft gemaakt door te zeggen dat de problemen samen moeten worden opgelost.

VVMC'er Vankan vult hem daarbij aan: "Wij zijn met zijn allen verantwoordelijk voor dat er meer treinen op tijd gaan rijden."

/ECONOMIEKarel Noordzij moet NS uit het slop halen

/DOSSIERDe NS