AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs houdt de stijgende lijn vast. De AEX-index noteerde ruim een uur na opening bescheiden hoger, 0,3 procent op 505,40 punten. Slechts een handvol fondsen stond op verlies.

Bekijk video

Het Damrak werd vrijdagmorgen opnieuw getrokken door de technologie. Zo voerde Getronics de ranglijst van hoofdfondsen aan, met een stijging van 4,7 procent. Kabelbedrijf UPC deed net als donderdag goede zaken en stond 3,3 procent hoger. Heineken stond op een winst met ruim 2 procent.

Tot de verliezers in de AEX behoorden de financials Fortis en Aegon en Koninklijke Olie.

Europese beurzen

De grote effectenbeurzen houden de opgaande lijn van donderdag vast. Na de stevige stijgingen van de voorgaande dag waren ze vrijdagmorgen weer hoger. De impulsen kwamen uit de Verenigde Staten, waar de Amerikaanse beurzen, vooral de technobeurs Nasdaq, grote koerswinsten hadden laten zien.

In Europa waren het voornamelijk de technologiefondsen die hoger waren, maar ook de mediafondsen deden het goed. De FTSE-index van de Londense beurs stond in de ochtend op een winst van 0,4 procent. In Parijs was de CAC-index 0,1 procent hoger en in Frankfurt steeg de DAX-index met 0,7 procent.

Euro

De euro bleef onder de 90 dollarcent staan. De ongewijzigde Europese rente had de koers donderdag onder die grens gebracht. Vrijdagmorgen stond de euro op 0,8980 dollar, niet veel anders dan het slot van 0,8985 van de voorgaande dag.