DEN HAAG - De verhoging met 4,5 procent van de tarieven voor bus en tram in 2009 blijft gehandhaafd. Tijdens een spoeddebat kreeg staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer) woensdag steun van een meerderheid van de Tweede Kamer.

SP, PVV en GroenLinks zijn tegen. Coalitiepartij CDA liet zich uiteindelijk ook overtuigen van de noodzaak van de 0,9 procent vergoeding die de ov-bedrijven krijgen voor het verwachte klantenverlies door de hogere tarieven.

Draai

De PVV betichtte CDA-woordvoerder Jan Mastwijk ervan een 'draai' te hebben gemaakt. Maandag zette hij immers nog vraagtekens bij de tariefstijging.

Volgens Mastwijk had hij al eerder aangegeven dat een duurdere strippenkaart 'bespreekbaar' voor hem was. Naar zijn zeggen gaf de doorslag het argument van Huizinga dat de 4,5 procent nodig is voor een goed openbaar vervoer.

Steun

Drie moties die een kleinere tariefstijging bepleiten, zijn dan ook gedoemd te mislukken. PvdA en ChristenUnie spraken dinsdag al hun volle steun aan Huizinga uit. Vorig jaar dwong de Kamer nog wel concessies af van Huizinga: de strippenkaart werd dit jaar 2,5 procent duurder in plaats van de voorziene 3,1 procent.

De kleine strippenkaart gaat in 2009 7,30 euro kosten tegen nu nog 6,90 euro. De 45-strippenkaart gaat 1,20 euro in prijs omhoog.