AMSTERDAM - De aandelenbeurzen van Europa stonden donderdag rond het middaguur allemaal op verlies. De AEX-index in Amsterdam liet een verlies zien van 1,6 punten (0,5 procent) tot 300,91 punten. Hierdoor blijft de koers net boven de psychologische 300 puntengrens.

Beursstemming (video): AEX schommelt op 300, VS indexfutures lager.

Beursjournaal (video): Nederlandse inflatie verder omlaag.
Verder: Reorganisatie KLM geblokeerd door bonden. Cijfer Yahoo volgens verwachting en toch teleurstellend.

"Handelaren wachtten af met welk nieuws de Europese Centrale Bank in de middag naar buiten komt", aldus een analist in Amsterdam. De ECB beslist donderdag over de rente. Analisten verwachten weliswaar geen renteverlaging maar aandelenhandelaren willen hierover wel zekerheid krijgen.

In de AEX daalden vooral de financiële fondsen. Bankier ABN-Amro was de grootste daler met een koersverlies van ruim 2 procent. De koers kwam uit op 16,63 euro. De aandelen ING stonden 1 procent lager (op 15,57 euro) en ook bankverzekeraar Fortis had het moeilijk met een verlies van 0,6 procent naar 15,34 euro.

Op de Midkap stonden de uitzendorganisaties rond de lunchtijd nog steeds op verlies. Vooral Vedior noteerde lager, met een verlies van 3,7 procent. Randstad Holding dook naar beneden en moest 2,4 procent inleveren.

KLM

Luchtvaartmaatschappij KLM had veel te lijden onder de berichten over uitstel van de aanstaande reorganisatie. Het aandeel was na de uitzendbureaus de grootste verliezer in de Midkap (2,6 procent lager naar 7,87 euro).

Bij de lokale bedrijven was er een spectaculaire stijging van het aandeel Vredestein. De koers schoot circa 40 procent omhoog. Het bedrijf wil van de beurs af en bood donderdag een hoog bedrag voor de laatste uitstaande aandelen.

Eenzelfde neerwaartse tendens was elders in Europa te zien. De CAC-40-index van de beurs in Parijs stond 0,7 procent lager, de Duitse DAX-index ruim 1 procent. In Londen schommelde de FTSE-index ,3 procent onder zijn slotstand van woensdag.

Van de CAC-fondsen deden vooral Total en L'Oreal het slecht. De Franse oliereus verloor 2 procent in beurswaarde. Het concern meldde woensdag dat de cijfers over het tweede kwartaal minder florissant zullen zijn dan die van de eerste drie maanden.

Beleggers reageerden negatief op de halfjaarresultaten van cosmeticaconcern L'Oreal. Het fonds verloor in het begin van de handel bijna 3 procent maar krabbelde in de loop van de ochtend wat op en noteerde rond 12.00 uur een min van 0,4 procent.

Ook 's werelds grootste mobieletelecombedrijf, het Britse Vodafone, moest iets van zijn beurswaarde inleveren. Het fonds kromp 1 procent na een lagere waardering van zakenbank JP Morgan.

Een sterk debuut was er voor Yell. De aandelen van de Britse uitgever van gouden gidsen gingen op de beurs in Londen van de hand voor ongeveer 300 pence. Dat lag een stuk boven de emissieprijs van pence. Het aantal uitgegeven aandelen was al met 30 procent verhoogd tot 400 miljoen aandelen waarmee de beurswaarde van Yell op 1,2 miljard pond komt.

Euro

De euro nam ten opzichte van de dollar iets in waarde toe. In de ochtendhandel noteerde de Europese munt 1,1325 dollar tegen 1,1315 dollar woensdag. In Britse ponden uitgedrukt veranderde de euro nauwelijks en koerste rond zijn slotstand van 0,6935.