LONDEN - Olieconcern Shell gaat gas winnen in zuid-Irak. Na jaren van onderhandelingen is het Nederlands-Britse concern erin geslaagd als eerste Westerse oliemaatschappij voet op Iraakse bodem te zetten sinds de Amerikaanse invasie in 2003.

De Iraakse regering heeft maandag goedkeuring gegeven aan het project, dat voorziet in het afvangen van gas dat vrijkomt bij de oliewinning in de Basra-regio. Shell bevestigde dinsdag de toekenning van het project.

"We zijn verheugd en kijken uit naar de ondertekening van het contract in de nabije toekomst", aldus Shell in een verklaring.

Details

Het concern wilde verder geen details geven. Volgens diverse media steekt Shell tot 4 miljard dollar (2,8 miljard euro) in het project. Dagelijks wordt in de regio 700 miljoen kubieke voet gas afgefakkeld.

De voorlopige overeenkomst met Shell is de tweede deal van de Iraakse regering met een buitenlandse oliemaatschappij sinds 2003. Vorige maand tekenden de Chinese autoriteiten een contract met de Irakezen voor de exploratie van het Al-Ahdab olieveld.

Irak bezit na Saudi-Arabië en Iran de grootste oliereserves ter wereld.