AMSTERDAM - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft Numico een boete opgelegd van 96.000 euro voor het onthouden aan beleggers van koersgevoelige informatie. Dat meldde de AFM maandag.

Numico liet in een reactie weten tegen de beslissing in beroep te gaan.

Voedingsmiddelenconcern Numico werd in juli vorig jaar overgenomen door branchegenoot Danone voor 12,3 miljard euro.

Destijds moest de handel van het aandeel worden stilgelegd omdat het nieuws dat Numico werd overgenomen, uitlekte. Het onderzoek van de AFM naar Numico heeft ruim een jaar geduurd.

Danone

Ook Danone kreeg een boete opgelegd door de AFM voor een bedrag van 24.000 euro. "Numico en Danone zijn het sterk oneens met het besluit van de AFM en gaan daarom tegen de beslissing in beroep", aldus het Franse Danone in een reactie.

De AFM vindt het "zeer aannemelijk dat Numico op maandagochtend 9 juli wel enige zekerheid had over het doorgang vinden van een openbaar bod van Danone".

E-mailwisseling

De waakhond haalt onder meer een e-mailwisseling aan van de zondagavond ervoor tussen twee niet nader genoemde personen dicht bij de onderhandelingen. Hierin wordt gesproken over een vergadering de volgende dag om "af te ronden".

Op maandag 9 juli worden in het eerste halfuur van de handel vervolgens 2,4 miljoen aandelen Numico verhandeld. De AFM noemt dit in vergelijking met andere handelsdagen "uitzonderlijk veel".

Het aandeel steeg, totdat de handel om 12.14 uur werd stilgelegd, met 11,39 procent. "Door pas om 17.30 uur een persbericht uit te brengen, heeft Numico nagelaten koersgevoelige informatie openbaar te maken", aldus de AFM.

VEB

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) liet twee maanden geleden weten te overwegen naar de rechter te stappen omdat de club vindt dat beleggers gedupeerd zijn.

De VEB houdt Numico verantwoordelijk voor de schade omdat "beleggers niet onverwijld zijn geïnformeerd".

Gesprek

De VEB bevestigt desgevraagd binnenkort met Numico in gesprek te gaan over de kwestie. De opgelegde boete is volgens een VEB-woordvoerder "positief". "Dit maakt de strijd tegen Numico gemakkelijker."