DE MEERN- Reisbrancheorganisatie ANVR spant namens haar reisagenten en touroperators een rechtszaak aan tegen de overkoepelende luchtvaartorganisatie IATA.

Dit om opschorting te eisen van de betalingsverplichting aan het noodlijdende Alitalia. Dat maakte ANVR maandag bekend.

Alitalia

Het kort geding dient woensdag voor de rechtbank in Haarlem en is gericht tegen IATA, omdat deze organisatie namens de luchtvaartmaatschappij Alitalia onverkorte betaling eist van alle tickets die via reisbureaus en touroperators worden verkocht.

Vorige week maandag weigerde Alitalia te zorgen voor zekerheid richting haar klanten. Alitalia verkeert op dit moment in financiële nood en werd afgelopen week onder speciale bewindvoering geplaatst.

Bij faillissement van de Italiaanse luchtvaartmaatschappij is daardoor niet zeker dat klanten hun geld terugkrijgen. Er is wel een onbekend bedrag gestort naar IATA als zekerheidstelling.

IATA

IATA kan maatregelen opleggen aan touroperators en reisbureaus die de tickets niet of niet volledig betalen. Om te voorkomen dat IATA maatregelen oplegt aan betrokkenen eist de ANVR via de rechter een verbod op de betalingsverplichting.