ROTTERDAM - Een kilometer niet gereden is een kilometer niet betaald. Dat is de voornaamste gedachte achter de proef die in oktober begint waarbij werknemers van een twintigtal bedrijven een eigen 'reispotje' krijgen.

De proef kwam maandag ter sprake tijdens de tweede bijeenkomst van het MobilityLab in Rotterdam.

Op initiatief van het deskundigenplatform Nederland Bereikbaar bespraken bedrijven daar de mogelijke gevolgen van werken met een zogeheten persoonsgebonden mobiliteitsbudget.

Werknemers die thuis werken, zuiniger rijden of buiten de spits de weg op gaan, worden daar financieel wijzer van. Ook kan het niet uitgegeven reisgeld worden uitbetaald als salaris.

Lik-op-stuk

Het vervoersbudget werkt als lik-op-stuk voor forenzen die steevast de auto pakken. De veelrijder gaat namelijk tekort komen.

Want: "Je krijgt een budget en als je drie keer per jaar naar Zuid-Frankrijk rijdt, kom je tekort. Laat je vaker de auto staan, dan houd je geld over", aldus Ronald Postma (mobiliteitsmakelaar Haaglanden).

Gedragspatroon

"We zullen zien hoe het kan bijdragen aan verandering van een ingesleten gedragspatroon", aldus Guido van Woerkom (ANWB en Nederland Bereikbaar).

Het eveneens maandag verschenen advies hoe de bereikbaarheid te verbeteren en dure files te verminderen, bevat volgens hem "veel goede aanbevelingen terwijl ook veel bedrijven gaan meedoen".