AMSTERDAM - De Organisatie voor Olie-Exporterende Landen (OPEC) besluit dinsdag naar verwachting van analisten de olieproductie gelijk te laten. De OPEC, die dertien leden telt, komt dan bijeen in Wenen om voor het eerst sinds maart officieel het productiebeleid onder de loep te nemen.

"Ik geloof niet dat er een mogelijkheid bestaat dat we het productieniveau zullen veranderen", zei olieminister Galo Chiriboga van Ecuador zondag.

De Iraanse olieminister Gholamhossein Nozari stelde dat de OPEC goed naar de markt zal kijken voordat ze een besluit neemt. Verschillende OPEC-ministers hebben in de aanloop naar de vergadering gezegd dat de markt ruim in de voorraden zit.

Record

Maandenlang is meer olie geproduceerd dan nodig was door onder meer Saudi-Arabië. Vooral in de Verenigde Staten liep de vraag sterk terug. Om deze reden vinden sommige OPEC-afgevaardigden zelfs dat de productie omlaag moet. Dit zou volgens hen meer recht doen aan de olieprijs, die sinds het record van ruim 147 dollar per vat in juli met zo'n 30 procent is gedaald.

Economische tegenwind en een lager brandstofverbruik zetten de olieprijs terug op ruim 105 dollar per vat afgelopen vrijdag. Maandag klom de olieprijs weer wat op tot bijna 108 dollar, omdat handelaren het risico van schade aan boorinstallaties incalculeerden door de ophanden zijnde orkaan Ike in de Golf van Mexico.

Schade zou kunnen betekenen dat er tijdelijk minder olie wordt opgepompt uit de olierijke Golf van Mexico.