AMSTERDAM - Chinese ondernemingen nemen vooral bedrijven over in eigen land. Ze pleegden de afgelopen twee jaar 3512 overnames, waarvan 193 overnames in het buitenland. Dat meldde Bureau Van Dijk Electronic Publishing maandag op basis van eigen onderzoek.

Van Dijk is internationaal actief als uitgever van bedrijfsinformatie.

De Chinezen besteedden bijna 170 miljard euro op een totaal van 207,7 miljard euro aan acquisities in eigen land. Buitenlandse deals, waarbij het meestal ging om de aankoop van minderheidsbelangen, werden voor het merendeel gedaan in West-Europa (17,5 miljard euro) en Noord-Amerika (ruim 8,2 miljard euro).

Overnemen

Van Dijk meent dat deze cijfers het idee logenstraffen dat de Chinezen "als het ware" de wereld overnemen, waarbij het onder meer wijst op de voorgenomen verwerving van een belang ter waarde van 2,15 miljard euro in Fortis door de Chinese verzekeraar Ping An.

Investeringen van met name Chinese staatsfondsen in buitenlandse ondernemingen wekken de argwaan van politici. De Duitse regering maakte onlangs een wet die haar de mogelijkheid geeft dergelijke investeringen te blokkeren als de nationale veiligheid in het geding is.

Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij investeringen in de Duitse wapenindustrie en energiesector.